blindfold

voluptate, voluptate absoluta

“Ajutor”

Posted by zgriptzu on February 7, 2009

Mda, m-a anuntat mama acum cateva zile ca mergem la teatru pe 6 februarie  (indiferent de faptul ca eu probabil aveam program in alta parte, dar trecem peste).

AJUTORUL de Schwajda Gyorgy
Un spectacol de Alice BARB
Cu: Luminita GHEORGHIU, Mihai CONSTANTIN, Ioana Anastasia ANTON, Diana Andreea BOCAN.
Cu participarea actorilor: Dan ASTILEAN si Corina NEGRITESCU
Pret bilet: 21.20 lei; 15.90 lei (redus). Durata spectacolului: 1 h 20 min (fara pauza)

Subiectul piesei este unul cat se poate de banal si intors pe toate partile de societatea contemporana, singurul lucru atragator la piesa fiind (pe buna dreptate) distributia. Ideea este ca oamenilor simpli li se da in cap atunci cand au nevoie de ajutor. “Ajutor” este lait-motivul spectacolului; folosirea excesiva a acestui cuvant reda senzatia de stagnare a evenimentelor petrecute, nu lasa impresia niciunui progres sau regres. Structura piesei este una liniara si monotona.

Critica asupra temei

Familia, in lumea de astazi, ia diferite forme, flexibilitatea acestui termen este accentuata.

“O formă de familie care a apărut în istorie a fost familia matriarhală sau mai târziu patriarhală (capul familiei fiind tatăl). In cultura occidentală se subînţelege sub termenul de familie o pereche căsătorită compusă din tată, mamă, copii, o familie cu copii fiind modelul ideal al unei familii în societate. Forme moderne de familie au apărut ca perechi necăsătorite care sunt consideraţi parteneri cu sau fără copii proprii sau adoptaţi. In decursul istoriei s-a diferenţiat în Europa termenul de „familie mare” unde pot trăi împreună mai multe generaţii, sau de „familie mică” cu un număr de membri de familie mai restrâns.” – Familia – Wikipedia

In “Ajutor”, familia este compusa din mama, tata si trei copii. Tatal alcoolic isi loveste sotia, apoi se trezeste a doua zi fara a-si aminti evenimentele petrecute cu o seara inainte. Ei traiesc in mizerie, placandu-le acest lucru, fara a face ceva inspre a schimba putin stilul de viata. Li se ofera …ajutor… din partea vecinilor, care se plang de mirosul urat provenit din casa acestei familii si de faptul ca acestia nu isi arunca gunoiul la tomberonul de afara. Ei refuza …ajutorul… oferit, refuza schimbarea in bine. Ioji, capul familiei, vrea sa se schimbe, vrea sa fie curat, sa duca o viata cat de cat decenta, vrea sa se lase de bautura si sa isi asume responsabilitati, insa se agata de “sperante” gresite, nestiind sa cantareasca lucrurile ca un om normal. Sotia sa se imbolnaveste de nervi, ajungand intr-o stare deplorabila si refuza categoric sa-i fie luati copiii de langa ea si dusi intr-un loc sigur si salubru.

E de condamnat atitudinea ei? Sa vedem… sotul tau, cu care ai trei copii se imbata seara de seara, uita faptele sale din stare de ebrietate, te loveste, te trezesti cu amenzi peste amenzi peste amenzi din cauza comportamentului sau scandalos si ajungi bolnava de nervi, in situatia in care nu mai esti responsabila de sine insati si cel mai bun lucru pe care ai putea sa-l faci e sa te gandesti la binele copiilor tai. Dar care este acesta? Cum le e mai bine? Mai poti stii in starea in care te afli? Ce mai constientizezi, de fapt? Crezi ca nu le poate fi mai bine fara dragostea parinteasca, dar totusi traind in conditii decente? Faci un copil ca sa-l ingropi in mizerie si sa-l imbolnavesti intr-un mediu lipsit de orice forma de ingiena sau faci un copil ca sa-l cresti, sa-l educi frumos? Cand faci un copil te asiguri ca ai posibilitatea de a-i oferi macar un minimum de conditii de trai. In situatia acestei femei se afla se milioane, si totusi nu se intampla nimic in sensul asta. Pe zi ce trece intalnesti tot mai multe cazuri de acest gen, caracterul betivului prezentat in piesa parand a se perpetua fara oprire. Cati dintre noi nu am intalnit persoane aflate in ipostaze asemanatoare? Cati dintre noi nu ne dam seama ce ar fi bine? Si chiar si asa… se intampla ceva? Se poate stopa in vreun fel acest fenomen din ce in ce mai des aparut? Poate aceasta chiar e o tema de gandire!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: